Tfurczość - portal

Temat: wynik TSH prawidłowy ?
bardzo ciekawą strone na temat tarczycy.Piszą tam dziewczyny bardzo doswiadczone że zbadanie samego TSH nic nie daje.Że to za mało.Piszą zebym zrobiła jeszcze Ft3,Ft4,przeciwciała przeciwtarczycowe(anty-TG,anty-TPO).Dzisiaj dzwoniłam do laboratorium i się pytałam o cene.Niestety trochę to kosztuje.Ale wolę teraz wykluczyc tą tarczyce niż miałoby się za kilka lat okazac że winowajcą wszystkiego jest własnie tarczyca. Dziewczyny piszą jeszcze zeby zrobic p/c przeciw receptorom TSH,fosfor,wapń i USG tarczycy ale mnie narazie na to nie stac.Zrobie tylko te wczesniejsze badania. Masz jakies objawy zaurzeń tarczycy Ja dzięki dziewczynom i stronom na temat tej tarczycy ostatnio dowiedziałam ... PS.Na stronach "jak się leczyc" są posty pt.TSH,T4,T3.Bardzo dużo ciekawych zeczy tam piszą.Sam się przekonałam.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12792



Temat: kto wie cpo co robi sie test z metoklopramidem
... ok, to przyczyna hiperprolaktynemii leży w przysadce, ale jeśli nie sprawdzałaś tarczycy ( TSH, fT3,fT4) warto byłoby te hormony sprawdzić. W niedoczynności tarczycy dochodzi też do wzrostu PRL, bo jest pobudzana...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=5951


Temat: choroba tarczycyc a IVF
" />Panie Doktorze Jestem po IVF;w wyniku stymulacji rozchorowalam sie na tarczyce Basedow, liczba przeciwcial przeciw receptorom TSH 35,70 UI przy normie w moim laboratorium<2 UI. Moj ginekolog uzaleznil kolejne IVF...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=46889


Temat: Wady płodu
... jest wszystko ok. Wykryto jedynie nadczynność tarczycy, na którą leczę się od roku. Ostatnio robiłam badanie na p/c przeciw receptorom TSH i wynik był następujący 4,6 IU/I (wynik dodatni 2 ),...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=41010


Temat: Nadczynnośc tarczycy
" />Jestem obecnie w 7 tc, niedawno robiłam badanie p/c przeciw receptorom TSH, którego wynik (4,6 IU/l) wskazuje na wynik dodatni. Bardzo proszę o: 1. interpretację wyniku (czy powinnam się martwic)...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=44600


Temat: Spuchły mi kostki u obu nog
Trzeba się dokładnie przebadac tyle tu postów o tarczycy wystarczy poczytać!! Badania które winnas zrobić do tego TSH to przeciwciała tarczycowe TG i TPO oraz koniecznie usg tarczycy,umówić się do db ... sa inne zaburzenia,może masz Gravesa Basedowa trzeba spr koniecznie przeciwciała ,jeśli wyjdą w normach trzeba zrobić przeciwciało przeciwko receptorowi TSH[TRAB]które czesto jest symptomatyczne dla Basedowa[nadczynnosć autoimmunologiczna] Im szybciej pójdziesz do lekarza...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3211


Temat: Analiza wyników badań
Pani Mama /Tata oraz potencjalne dzieci się przebadały choćby same TSH {winno być koło 1 -1,5}
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
basedowa bo to przeciwciało się m.in w tej chorobie robi.Nie wiadomo czemu nie dano ci TG i TPO je warto zrobić przede wszystkim no i liczy się jakie będzie TSH.Do 7...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
Witam, Półtora roku temu miałam zdiagnozowanego Gravesa, wtedy miałam wyniki: TSH 0,005 ulU/ml [0,27-4,2] FT4 13,07 pmol/i [11,5-21] h-TRAK 3,49 lU/l [1-2] anty-TPO 98 U/ml [do 60U/ml] brałam przez pół roku Thyrozol, miałam też robione USG tarczycy, była chyba obniżona (nie potrafię odczytać pisma lekarki) o wymiarach prawy: 22mmx24mmx48mm [gr.xszer.xdług] i lewy 21x21x41 Po odstawieniu leków robiłam średnio co 2-3 miesiące TSH, ... 22x26x52mm, węzły chłonne szyjne niepowiększone FSH 7,44 mlU/ml LH 12,47 mlU/ml Estradiol 34,08 pg/ml badanie robione w 13 dniu cyklu TSH 1,470 uUl/ml [0,25-5,0] FT4 1,28 ng/dl [0-89-1,76] P/C p/receptorom TSH...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
Bo generalnie obojętnie co się będzie działo choroby immunologicznej się nie wyleczy, z tarczyca będzie pani miała dożywotne problemy! Czy miała pani robione przeciwciała przeciwko receptorowi TSH- Trab? W ciąży generalnie...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Tarczyca a samopoczucie?
... robi się przeciwciało charakterystyczne dla tej jednostki czyli TRAB--przeciwciało przeciwko receptorowi TSH.Nie wiem po co brac lek na nadczynnośc jak TSH miaąłś 30 co świadczy o niedoczynności.Masz ulotkę THYROSAN HAMUJE funkcje...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1916


Temat: Badania tarczycy
Witam! Ostatnio robilam sobie badanie tarczycy i TSH mam 0,009, ale FT3 i FT4 mam w normie, przeciwciala tez. Mam fizyczne objawy niedoczynnosci i nadczynnosci tarczycy. Na co jestem w koncu ... fusów,każde lab ma swoje normy więc warto byłoby je podawać.Jesli idzie w kierunku nadczynności warto zrobic przeciwciało TRAB--przeciwko receptorowi TSH ,które często wsakzuje że choruje się na Gravesa-Basedowa. Jesli nie jest...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3246


Temat: Wątek Dani
ostrym ataku boreliozy, w związku z agresywną rehabilitacją kręgosłupa.Potem po 2 mies.abx zrobiłam sama badania i okazało się,że p/c anty TPO są przekroczone tylko dwukrotnie.Natomiast TSH,FT3,FT4 na poziomie około50% normy.Może to...
Źródło: kleszcze.edu.pl/viewtopic.php?t=182


Temat: Samouczek neurologiczno-lekowy. Uwagi, komentarze
... z przewagą bólu trzewnego SSRI,SNRI, TLDP (amitryptylina, doksepina, imipramina, nortryptylina, trymaprymina)(...) bo przy tym występują okropne bóle (wymioty + omdlenia-chyba z bólu) ">(...)Potwierdzono skuteczność anatognistów receptora 5-HT3 w IBS-D (biegunka)(...) a...
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=16741


Temat: Czy taki wynik świadczy o nadczyności?
W marcu stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy TSH miałam <0,005 Przez 2 miesiące brałam metizol i nic sie nie zmieniło A potem po następnym miesiącu tsh wynosiło już 13 Chyli z nadczynności w niedoczynność:(. Miałam zrobić dwa tygodnie przerwy w braniu leków Ale postanowiłam ją przedużyć do miesiąca. Bo nie chciałabym by mi do końca hormony zgłupiały( niech tsh se opadnie- myślałam). ... występowania niepożądanych włosów a nie środki {letrox.euthyroks]zastępujące. Pora przestać wierzyć w bajki ... Jeśli będziesz słabo reagować na leczenie to trzeba zrobić przeciwciała przeciwko receptorowi TSH--Trab. Często trzeba się badać TSH--modyfikacja...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8487


Temat: Stan zapalny tarczycy z lekką niedoczynnościa
... w całości a jeśli nic nie wyjdzie ,przynajmniej raz na rok tsh samo robić Pełny panel to TSH ft 3 i ft 4 Anti TG i TPO usg tarczycy, morfologię dodatkowo...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7767


Temat: Gravesa-Basedowa
Trzeba zmienic lekarza na co jeszcze czekać?/czekasz Powinno być wykonie przeciwciała przeciwko receptorowi TSH[Trab] i to może rozwiać wątpliwości czy to hashi czy Basedow :!:
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2491


Temat: Wyniki
Witam !! Przeciwciała tarczycy Tg i Tpo a także przeciwciało przeciwko receptorowi TSH[TRAB,symptomatyczne dla choroby Basedowa] robi się aby stwierdzic /potwierdzic autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.W przebiegu choroby zapalnej wyróżnia sie Gravesa Basedowa ... parę hipotez ,generalnie choroby z worka immunologicznego są niuleczalne na dzień dzisiejszy.Czasem przeciwciała samoistnie zanikają ale to rzadko ma miejsce. Aby stwierdzić czy z tarczyca jest ok robi się badania TSH ... aby ocenić czy guzki zanikły/jaki jest ich stan :!: :!: Dlatego do kompletu niezbędne jest zbadanie przeciwciał i obraz usg ,powinnas powtórzyć tSH w normie to znaczy ile[podaj z zakresem norm] Generalnie dla kobiet w wieku rozrodczym TSH nie powinno być wyższe niż 2 ,były kiedyś próby obniżenia TSH[norm] do 3 poniewaz większośc zdrowej populacji ludzi ma TSH na poziomie 1--1,5. :-| ... zmęczenie uczucie zimna hiperprolaktynemia[nadmiar prolaktyny] zanik miesiaczek etc [ Dodano: 2007-06-18, 22:53 ] Wybacz błędy nie patrzę w ekran jak piszę. :-( Także TSH usg tarczycy ft 4 oraz TG i...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3224