Tfurczość - portal

Temat: Parówki parzone
wieprzowina chuda 3 kg wieprzowina z golonki 5kg podgardle 2 kg peklosól 19 dag pieprz 1 dag gałka muszkatołowa mielona 5 gram osłonki o srednicy 22 mm To są proporcje przemysłowe. W domu odpowiednio sobie zmniejszamy. Mięso i podgardle mielemy, a następnie miksujemy w malakserze. Dodajac 1 litr wody i trochę lodu.Wsypujemy przyprawy i miksujemy 10 minut. Wkładamy do osłonek i zostawiamy...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3577



Temat: Rarytasy z gęsiny
Oto mój przepis Witam. Uda i piersi gęsie ze skórą - razem 1,75kg Peklowanie 40g peklosoli +20g soli + 1 litr wody 2 ząbki czosnku Wywar 2 ziela angielskie (średnie) 1 ... za słone to moczymy w wodzie. Następnie szpilkujemy wędzoną słoniną i podsmażamy na gęsim smalcu z każdej strony i dusimy ok.3 godzin przyprawiając papryką i majerankiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5074


Temat: Zbyt mało solanki - porady
Jestem jednak humanistką. Wszystkie obliczenia każą mi wziąć na 1 kg mięsa mniej więcej 0,4 litra wody (z odpowiednią ilością peklosoli). ALE TA ILOŚĆ WODY ZA NIC W ŚWIECIE nie zakryje mi mięsa! Logika wskazuje, że powinnam podwoić lub potroić ilość wody i peklosoli i zalać zalewą mięso tak, aby było całkiem przykryte. Czy dobrze kombinuję? Bo nikt nigdzie o tym nie napisał! Podobnie jak nikt nie wytłumaczył jak chłop krowie w rowie, że można peklować krócej, krótko, a nawet bardzo krótko, zmieniając ilość peklosoli. Tabele są, i owszem, ale trzeba się za pierwszym razem domyślić. Nie ma nic o skróconym peklowaniu. Albo źle szukam. Jak więc jest z tą wodą???
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4262


Temat: Zbyt mało solanki - porady
Wszystkie obliczenia każą mi wziąć na 1 kg mięsa mnuiej więcej 0,4 litra wody (z odpowiednią ilością peklosoli). ALE TA ILOŚĆ WODY ZA NIC W ŚWIECIE nie zakryje mi mięsa! Nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4262


Temat: Jak peklowac na mokro ???
Witaj Kolego 1 Moją szynkę peklowałem zgodnie z tabelą + nastrzyk (3 dni + 3x 60ml na 1 kg) 2 A gdzie kolego wyczytałeś 8,5-10g peklosoli? 3 Przy peklowaniu przyspieszonym proponuję samą peklosól. 4 Przyjęte jest że na 1kg parzenie trwa ok 50 minut. 5 bardzo przydatnym dodatkiem dla wszystkich jest funkcja "szukaj" http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=24 no chyba cos w miarach mi sie pokrecilo bo Miro napisal cytat 3/ do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi, przygotowujemy więc odpowiednią jej ilość pamiętając że na 10 litrów wody dodajemy od 0,85 do 1,0 kg peklosoli. tak ze wychodzi chyba 85-100 g na kilogram czy to zdrowe a szukam juz 3 dni i przeczytalem niewiem ile postow i nic
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: Jak peklowac na mokro ???
A no teraz wiem juz duzo wiecej niz na poczatku wiec warto pytac Kupilem kiedys peklosol i na opakowaniu pisze cytat Solanka zalewowa do wedzonek Odwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: Jak peklowac na mokro ???
Odwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od 1 do 2 tygodni. Podaj skład peklosoli - głównie chodzi o zawartość NaNO2.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: problem z zalewą peklującą
... łącznie 13,7 kg ,więc wyszło mi 5,5 litra wody a do tego dałem 84dkg peklosoli . Dałem również główkę czosnku ,kilka ziaren ziela ang, liści laurowych ,ale mam jeszcze takie pytanie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: Prosze o pomoc pierwsze peklowanie
to co zrobic wylac ta solanke z 6litrami wody i zrobic tak: 2,5 litra wody 0,25dkg peklosoli [ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:51 ] a jeszcze jedno woda z kranu? ... słone, to wymoczysz w czystej wodzie do momentu kiedy smak będzie akceptowalny przez Ciebie. Jeśli woda w twoim kranie nie jest zanieczyszczona to tak.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4670


Temat: wedzony kurczak
WItajcie. Czy dobrze zrozumialem tabele peklowania? - jezeli kurczak ma np 2,5kg w calosci to mam wziac 1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli? dzieki za odpowiedz TAK Jest to...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2613


Temat: wedzony kurczak
100-120g peklosoli? Tak podaje DZIADEK, ja zmniejszyłem do 0,9 - 1kg na 10litrów wody, ale wydłużyłem czas i stosuję nastrzyk
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2613


Temat: popsute mięsko i uwędzone :)
min ,a następnie obniżamy temp. na 80-82 st C. dolewając zimnej wody i parzymy w tej temp. 50 minut na kg szynki w twoim przypadku przy szynkach 0,25- 0,30 kg łączny...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1386


Temat: Kwestie prawne
... innym, którzy po stokroć odpowiadają na stare-wałkowane pytania: ile dać peklosoli na litr wody, ile litrów wody na gram peklosoli, itp. Moim zamiarem nie było narzekanie na sąsiadów, organizowanie grupy narzekaczy...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2322


Temat: Peklowanie
Kyzimol, sądzę że dajesz koledze zbyt ryzykowną radę A ja przychylę się do podpowiedzi kol. Kyzimola. 1 kg peklosoli na 10 litrów wody to stężenie dla mnie uniwersalne. Zawsze tak robię...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Witam, właśnie postanowiłem wyprodukować moje pierwsze w zyciu wędzonki. I tu problem. Na 1,3 kg szynki i jakieś 1,6 kg schabu przygotowałem solankę 80 g peklosoli i 1,2 litra wody (na opakowaniu stoi jak byk - dać 60 g peklosoli na litr wody). Czy zatem nie zamało dałem tej soli? Na stronie polecane jest raczej bliżej 10%. (nastrzykiwałem oba mięska, tak ze...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: wędzenie
... ze dwa tygodnie (z tym że ja pekluję je na mokro 80 g peklosoli na 1 litr wody), a następnie wędzenie i krótkie leżakowanie w chłodnej piwniczce. I konsumpcja akurat na...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: Proszę o pomoc.
mięsa) Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4319


Temat: Peklowanie i wedzenie
To naprawdę niewiele zmienia. Sprawdź: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Przy peklowaniu 14 dni na litr wody powinieneś dać 100 gram peklosoli ( można mieszać z solą zwykłą ) - twoja solanka otrzymała 50 gram...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2798


Temat: słonina wędzona- co dalej
pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej: słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=808


Temat: wędzenie udek
witam zalewę do udek kurzych to robi się w ten sposób;wsypałem 0,5kg soli peklowej na 5 litrów wody listek ziele i pieprz taki dostałem przepis czy to dobra zalewa pozdrawiam Jako że się fachowiec już wypowiedział nie ma nic do dodania, oprócz tego że peklosól można czystą, niejodowaną solą w pewnych warunkach zastępować (mniej chemii), lub ich mieszanką. No i kolega mógłby...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4120


Temat: Pomocy
A, czy nie możesz zmniejszyć objętości wody, stosując wypełnione butelki np. PET? Zasada jest prosta. Bierzesz 4 litry solanki na 10 kg mięsa. U ciebie będzie 0,88 litra solanki( tj . 0,088kg peklosoli- przy założeniu, że stosujesz stężenie 10 %) Stężenie jest uzależnione od czasu peklowania. Można wyciągnąć kość z golonki tylnej, umieszcając mięso w innym garnku, tak by zalać potrzebna ilością solanki(0,88). Jeśli koniecznie chcesz peklować w 3l to wsyp 0,30 kg peklosoli i trzymaj całość przez tydzień i powinno być OK.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: Pomocy
1 litr wody bierzesz 100gramów peklosoli . Ponieważ ty masz zrobić tylko 0,88l solanki to musisz wziąć peklosoli 88 gramów (niektórzy z nas po wyliczeniu odpowiedniej ilości peklosoli biorą jej 60% a pozostałe 40% stanowi sól warzona niejodowana0. Oczywiście jeśli chcesz peklować dłużej to jest np 14 dni to stosujesz mniej peklosoli tj ok 85gr na 1 litr wody.Ja zwykle robię solankę w ilości 50% wagi mięsa i jeśli wystaję to wkładam do garnka jeszcze mały słoik z wodą . Mam nadzieję ,że może trochę Ci rozjaśniłam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: Pomocy
czy te 100 gram moze zostac na 3l wody czy jeszcze dokupic Przy takim stosunku wody do peklosoli otrzymałeś za małe stężenie .Najlepiej znajdz w swojej miejscowości( nota bene wpisz w profilu skąd jesteś) hutrownie ,gdzie można kupić peklosól na wagę jest to niewielki koszt ok1-2 zł za kg. Wylej część solanki (litr solanki powinien wystarczyć do zalania tej ilości mięsa) dodaj peklosoli w takiej ilości by w litrze wody było 100 gr ,bo teraz masz w litrze 33 gr. Nie wiem czemu upierasz się przy tych 3 litrach solanki??
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
POMOCY Zgubiłem się pomiędzy tabelami i sposobami peklowania szynek. Wszędzie pisane są gramy, a jak porównam tabele i przepisy to wychodzą kilogramy różnicy. Ja mam tylko możliwość dostania peklosoli, ale bez ... czy tak samo jak mieszankę z saletrą? Zawsze dobierałem solankę do smaku to jest około 1kg soli morskiej na 10 litrów wody. myślę że coś chcesz sprowokować ,tylko co? tym bardziej...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Witam. Ja lubie eksperymentowac i postanowilem zrobic zlepek 2 przepisow +dodac troszke od siebie. Sposob peklowania wzialem z przepisu na kurczaka cebulowego tzn na 2.5 kg mięsa 1 litr wody, 8,5 dkg peklosoli. Reszta dodatkow to kwestia upodoban. U mnie byla cala glowka czosnku zmiazdzona, cala duza cebula w piorka,ziele, pieprz, lisc laurowy, duza lyzka vegety. Zagotowalem litr wody, rozpuscilem sol, dodalem czosnek, aby szybciej puscil aromat, vegeta...zamieszalem, dolalem reszte lodowatej wody*jeszcze 3 litry, bo tyle mialem kurczakow i juz. jesli ktos ma tylko ok 2,5kg kurki to ten litr musi wystudzic przed...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Peklowanie - kilka uwag dla początkujących
85g peklosoli na litr wody i mięsko spokojnie powinno wytrzymać w takiej zalewie 2-3 tygodnie w temp. 4-6st.C.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740


Temat: pomocy
Zrób solankę z peklosoli w proporcji 1kg peklosoli na 10 litrów wody i zalej mięso solanką w ilości 40% wagi mięsa. A następnie będziesz miał 10 dni żeby poczytać stronę i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: pomocy
... (zapach czosnku w wędzonce możemy uzyskać podczas parzenia wędliny (dodając do parzenia 3-5 ząbków) cebulę sobie podaruj) Złap 9-10 litrów kranówy zimnej wsyp pół na pół sól z peklosolą w przedziale...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
2 kg peklosoli na 5 litrów wody??? Gdzie Ty to znalazłeś?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: peklowanie wedzonek
Ja na 10 litrów wody sypie 1.20 kg peklosoli , jak dobrze na strzykniesz 24godziny i kolor będzie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=744


Temat: Peklowanie pomocy!!!
Witam albo jestem głąbem albo nie umiem liczyc mam 1,250kg miesa ile ja musze dać tej peklosoli na 1 litr wody żeby solanka była ok. chcę pelkować 2-3 dni a ile...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2797


Temat: Problem po uwędzeniu
przygotowałem wodę z solą w prop. 80 gram. na litr, w sumie 5L takiej wody A powinna być peklosól w ilości około 160g i woda około 1,2 litra.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4893


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Ja dzisiaj robiłem ajerkoniak. Włożyłem wszystkie jajka do wody, aby je umyć. Jedno od razu wypłynęło na wierzch, bez dodatku soli. Było po prostu stare. Ja używam proporcji do peklowania mokrego 8.5 dkg peklosoli na 1 litr wody i na 2,5 kg mięsa
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Ozorki wieprzowe w szynkowarze
14-21 dni, zaś pozostałe ozory i serca – 5-10 dni. " Solanka o stężeniu 14 – 16 stopni Be, to 1,6-1,7 kg peklosoli na 10 litrów wody , poniewaz bedziesz potrzebował około 2 litry solanki, to zużyjesz 30-35dkg peklosoli do dwóch litrów wody, peklowanie w temp. 4-8C przez tydzień. Dalej to obróbka termiczna, czyli gotowanie dużo na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=285 lub http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=916...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=389


Temat: Rarytasy z gęsiny
wody dałem ok 140 (posłużyłem się tabelą peklowania mokrego, ale już wiem z doświadczenia, że muszę dać mniej soli inaczej wychodzi dla mojej rodziny zbyt słone). Niestety wyszło nieco za słone,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5074


Temat: @Pomocy
l wody dajesz 0,80-0,85 kg peklosoli (gotowa mieszana soli i azotynu - do kupienia w hurtowniach masarskich, lub sklepach z zaopatrzeniem domowych masarzy - na naszej stronie jest ich kilka - np. wysyłkowy sklep Kol. Miro http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php ), - znając wagę mięsa i konieczna proporcję potrzebnej zalewy (przyp. 40-45% wagi mięsa), sporządzasz zalewę - solankę. Wodę w lecie dobrze jest przegotować i wystudzić do temp. 4-6 st.C. Zakładając , że mięsa jest łącznie, 10 kg, musisz przygotować 4 - 4,5 l. zalewy. Odmierzasz 4 - 4,5 l przygotowanej uprzednio wody i do zimnej wsypujesz 0,32-0,35 kg peklosoli. Dokładnie mieszasz, do rozpuszczenia sie peklosoli. Możesz do zalewy dodać listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, czy ząbek czosnku. Ja na początek zalecam pozostawienie zalewy bez takich ... naczynia i je wyjmując, lub nawet mięso w naczyniu zalać zimną wodą - próba). Naczynie musi być odporne na sól. Najlepiej kamienny garnek lub naczynie z tworzywa sztucznego, dopuszczone do kontaktu ... powietrza. - kiedy mięso jest w solance, przyciskasz je wyparzonym talerzykiem, a na talerzyk stawiasz np. słoik 0,75 l wypełniony wodą i dokładnie zakręcony (to zabezpieczenie na wypadek, gdyby słoik sie przewócił i do zalewy dostała się z niego woda, zmieniając drastycznie zasolenie i powodując zepsucie mięsa, gdyby było bez nadzoru). Mięso musi być całkowicie pokryte zalewą - jeśli jej brakuje to ... w zapachu zalewy, jej kolorze, burzeniu się, śluzowaceniu itp., wymaga natychmiastowej jej wymiany na świeżą - takie same proporcje, po uprzednim umyciu mięsa w zimnej wodzie i wyparzeniu garnka oraz talerza....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2341